HTML

Címkék

Friss topikok

  • Sam. Joe: @lesney nielsen: Remek tudni, hogy jól vagy, a blogot sajnálom, hogy már nincs... (2014.07.23. 08:43) NRFB
  • daxember: Azta , ez volt az első matchboxom, a dobozára is emlékszem, ugyan ilyen volt !... (2011.12.04. 18:47) Vényolc
  • nyuszómuszó: Kaptál tőlem kitüntetést! :D (2010.02.08. 16:47) Italian Muscle

Az első utolsó

2008.10.23. 06:19 lesney nielsen

Megjött végre, mosolyogva hozta a postás, olyan volt az egész, mint egy reklámfilm. Már nem is volt kedvem le b.. teremteni amiért múltkor nem csöngetett be es elküldött a rossz címre. Lehet, hogy nem is ö volt. Aznap talán a gonosz postás volt, és váltják egymást. Vagy osztott személyiség. Komoly dolgok ezek, jobb ha nem is megyünk ebbe bele. Nem spóroltam a postaköltségen, mert már paranoiás vagyok, insuransz, trekking, priority minden, persze ez is ugyanakkor érkezik meg, és ugyanúgy, mint a 6 dolláros, de jobban alszom. Érdekes, hogy fizetéstől érkezésig a dollár 40ft-al ment feljebb:) Mostanában inkább csak figyelem az aukciókat. Kompenzálódik valamennyire, mert másoknak is drága a pénz, de nem jó idő ez a vásárlásra akkor sem, ide is begyürüzött a válság. De nézzük inkább a csomagot. Hússzorhuszas kocka, kedvencem, legjobb utazó kabin egy db Matchbox számára, van benne egy kis Lego élmény is mire kikotorja belőle az ember a hasznos terhet. Legfelül doboz, legalul autó, és közöttük négyliter műanyag habdarabka ami egyenesen a muanyaghabdarabka fáról hullott alá a csomagba. A rendszer működik, a tartalom sértetlen, íme az MB75a Ford Thunderbird:

Az elsőkből az utolsó, a Thunderbird volt az első, ami a 75ös sorszámú öntőformából született. Ez nem ám egy klasszikus autó felelevenítése Matchbox formában, ezt az autót akkor adták ki, amikor a Matchboxot, 1960-ban.

A kétszínű fényezést maszkolással állították elő. Egy fém sapkát raktak a tetejére és lefújták az oldalát barackkal. A maszk eltávolítása gyakran sérülést okozott a fehér alapon, ezért gyakoriak a gyárilag karcos "érintetlen" modellek. Az oldalak színe eléggé változatos, a barack és a rózsaszín minden árnyalata megtalálható a palettán. Akkoriban még nem kód alapján keverték gépek a festéket, ahogy éppen sikerült aznap, olyan lett. Ráadásul ez is a fakulós fajta festék, egyszóval szinte mindegyik darab egyedi:) A lakberendező nem ért rá, belső tér nincs. Hivatalosan 16 féle változatát jegyzik modellnek. Ezeknek fő változója a 4 féle alváz szín: sötétkék, zöldeskék, világoskék az utolsó sorozatok meg fekete alvázzal készültek. Az autót szerelték szürke, ezüstszürke, és fekete kerekekkel. A kerekek futófelület szerint is osztályozva vannak, mindhárom szín változatnak kétféle futófelülete van, az egészen sűrű bordázattól az offroad terepgumihoz hasonlító változatig. A 16-ból 2-nek tiszta átlátszó ablaka van, a többi világoszöld. Továbbá a lámpák és a hűtőrács festésében vannak még eltérések.

Utolsó ismert lakhelyei: B4 B5 C D1 és D2 dobozok. Nekem egy B4 dobozom van, kitűnő állapotban. Sértetlenül túlélte az utazást, az eladó külön bubisfóliába csomagolta. Sokba. Legalább egy félóra volt mire kipukkasztottam az összes buborékot, de hát valakinek ezt is meg kell csinálnia ügye. Sajnos a Villámmadár mindegyik változata nagyon keresett, ezért drága. A legolcsóbb változatnak sötétkék alváza van és ezüstszürke kerekei. Igen, ez a változat van nekem, ebből is féléve vadászok egy megfizethető "sértetlen (mint)" darabra. A legritkább variáció pedig fekete alvázzal, és fekete kerekekkel rendelkezik, az ilyenek kb. 60-70ezer válságelőtti magyar forintért cserélnek gazdát. A rekorder amit láttam 100ezer VeHUF-nak megfelelő összegért kelt el. Teljesen irreálisan, mivel az a leggyakoribb típus volt. Ilyen amikor "mindenképpennyerek" típusú vevők találkoznak, gratulálok nekik. Érdekes, hogy egy különösen szép darabot magyar eladó kínált az íbéjen, és adott is el jó áron. Arra kérem az eladót, hogy ha olvassa ezen sorokat, haladéktalanul jelentkezzen nálam, és adja át önkéntesen a gyűjteményét. Köszönöm.

A kampó itt is gyanús, de legalább nem ordít, mint a Berlinettán, és a szeme sem áll jól, ráadásul 4 van neki. A valódi autón egyébként 6 volt.


Jól bevállalta a Lesney ezt a bonyolult formát, nem is sikerült tökéletesen. Az öntőformák nyomai elég feltűnőek, a sorjázó bácsi nem unatkozott. A különleges festéssel, viszont egyértelműen sikerült feljavítani az összképet. Nekem már most az egyik kedvencem, még szerencse, hogy változatai nem túl érdekesek számomra, mert különben eladósodnék.

9 hozzászólás (régi rendszer)

Címkék: v8 ford thunderbird regular

A bejegyzés trackback címe:

https://matchboxfanatik.blog.hu/api/trackback/id/tr86727616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ikarus256 · http://ikarus256-matchbox.blogspot.com 2008.10.23. 10:59:20

Húhh, hát nagyon szép! Tényleg jól döntöttek ezzel a festéssel. Ha olyan szürke lenne, mint az eredeti az utolsó képen, elég unalmas lenne...

A VeHUF nagyon tetszik! :-D

Bog Zoo · http://matchboxesmas.blogspot.com/ 2008.10.23. 12:31:10

Sztem is nagyon szép modell, és igazad van Ikarus256, ezzel a szürke színnel nem lenne vmi nagy szám. Ehhez az autóhoz ilyen 2 féle fényezés megy.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2008.10.23. 21:28:28

Szeretem az 50/60/70-es évek amerikai autóit. Van bennük valami egészen megfoghatatlan. Itt van ez is... Nézzétek meg! Az eleje egy nagy, szélesszájú hal, négy szemmel. Óriásira tátja a száját, hogy bekapja a kis halacskát amit kerget, az alsó fogsorából kiáll két foga is. (A fejünk felett éppen a rendőrségi helikopter kergeti a tüntetőket, de nem idegeskedek, mert a kocsi egy mélygarázs mínusz harmadik emeletén pihen pár utcára innen.) A közepe egy krómozott-üvegajtós hűtőszekrény, a vége meg egy lökhajtásos vadászgép. Négy vörösen ízzó hajtőművel, és iker-vezérsíkokkal. Oldalt meg két rakéta is várja, hogy valami után repülhessen. Az egészet együtt Viharmadárnak hívják és akármennyire is lehetetlenül valószínűtlen az egész, mégis van stílusa. Azt nem merném megkockáztatni, hogy szép, de hogy stílusa van, az biztos.

Tommi 2008.11.05. 17:52:05

Nekem is nagyon tetszik, de amit szívesen elképzelnék még Matchbox-ként, az egy 1958-as Plymouth Fury (Christine, ha mond valamit :)). Ertl van belőle, de az ritka, mint a fehér holló...

www.verso.pl/lu/evil-58.jpg
www.hollywood-diecast.com/christine%20ERTL%20belvedere%20CU.jpg

Igaz, hogy az ERTL "Belvedere"-nek aposztrofálja, de akkoris kéne...

Ikarus256 · http://ikarus256-matchbox.blogspot.com 2008.11.09. 23:01:35

Én is úgy tudom, hogy Christine Belvedere volt. Legalábbis annak írták a filmről a tv újságban.

Tommi 2008.11.21. 15:09:25

Nekem megvan a könyv is, abban is Fury van...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2008.11.22. 14:13:52

Mindkettőtöknek igaza van, és egyikőtöknek sem! 8-) Az a helyzet, hogy Király István bácsi - Stephen King, bocs - hülyeségeket beszél a könyvben.

Christine a történet szerint 1958-as, négyajtós Fury. Az 1956-58-as modellévekben csak kétajtós Fury létezett. 1959-ben jelent meg a négyajtós.

A könyvben Christine vörös és fehér színű. A valóságban ilyen színkombináció nem létezett. Viszont az egyel a Fury alatt lévő model a Belvedere létezett ilyen színkombinációban. Ugyanakkor az is igaz, hogy a könyvben említik, hogy Christine spéci megrendelésre készült.

A könyvben Hydramatic váltót emleget King. Khhhmmm... Az egy GM váltó. A Plymouth-ban TorqueFlite váltó volt. Ja, és ha már váltó: a könyvben van egy olyan mondat, hogy "Láttam, hogy Christine váltókarja hirtelen D-be ugrik." - vagy valami hasonló. Az 1958-as Plymouth-ok automatájának nyomógombjai voltak a műszerfalon.

Extra poén: A Fury amúgy dühöt jelent, szóval valószínűleg ezért is választotta King ezt a típust.
Amúgy szerintem az egyik legjobb King könyv, mert úgy hátborzongató horror, hogy közben a barátságról szól.

Tommi 2008.11.25. 16:57:06

A legviccesebb mégis az, hogy a filmben meg egy kétajtós Fury/Belvedere/akármi van... Vörös, fehér tetővel... JAJJ DE KÉNE...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2008.12.16. 15:20:44

Ha emlékszel a film első jelenetére, Christine-nel a szalagon, akkor láthatod, hogy mogötte semelyik másik autó sincs úgy fényezve, mint "ő". Szóval gyártottak pár Christine-t a filmhez. 8-) De a könyv után divatt lett Christine klónokat csinálni, úgy mint Elenore-t is. ;-)
süti beállítások módosítása